Panasonic_LUMIXG_DSLRvsDSLM_1200x600_20150708-640x320

 

Vad ska jag köpa när jag vill byta upp mig från en kompaktkamera?

Spegelreflex- eller spegellöskamera. Vi förklarar skillnaderna.

Är du intresserad av en förändring? Något som frestar med fler möjligheter än din digitala kompaktkamera? Kanske är det dags för en kamera med utbytbar optik och bildkvalitet i toppklass. För många är detta synonymt med en digital spegelreflexkamera – en DSLR. Men kanske är en DSLM – den nya generationens spegellösa systemkameror – mer passande för dig? Vi ska försöka förklara några av skillnaderna som du bör känna till innan ditt köp, utan att fördjupa oss i tekniken för mycket.

 


 

Kompaktare och lättare utan speglar

Det hörs på namnet: en digital spegelreflexkamera (DSLR) är uppbyggd kring en spegelreflexmekanism. Det tar plats och väger förstås också en del. En DSLM däremot fungerar utmärkt utan speglar, vilket innebär att den kan göras både mindre och lättare. Objektiven blir också kompaktare och lättare i motsvarande grad utan att du behöver försaka kvalitet eller ljusstyrka. Om vi jämför systemen kan en DSLR (kamerahus plus objektiv) väga flera hundra gram mer än ett motsvarande DSLM-system i exempelvis LUMIX G-serien.

När du känner på dem i butik kanske skillnaden inte verkar ha så stor betydelse. Men om du ska ha med kameran när du reser eller om du har fått uppdraget att fotografera vid en familjehögtid är du tacksam för varje gram du slipper släpa på.

Panasonic_LUMIXG_DSLRvsDSLM_mirrorless_478x250_20150708

Panasonic_LUMIXG_DSLRvsDSLM_Picture_Quality_478x250_20150708

Högsta bildkvalitet från DSLR och DSLM

DSLR har blivit synonymt med hög bildkvalitet. Inte så konstigt med tanke på att systemet har haft 100 år på sig att utvecklas. Men idag ligger jämförbara DSLR- och DSLM-modeller sida vid sida när det gäller olika typer av prestanda. Spegellösa systemkameror erbjuder ofta samma och i många fall bättre bildkvalitet. Den stora skillnaden mellan de två systemen är spegelreflexmekaniken som i sig inte har någon inverkan på bildkvaliteten.

Vårt tips: låt dig inte bländas av stora sensorplattor eller mängder av megapixlar.

Fler pixlar innebär inte nödvändigtvis bättre bildkvalitet. Mer avgörande är systemdesignen och hur hela bildhanteringsprocessen har konstruerats. Detta hör till LUMIX G-systemets styrkor. Det är det enda som kan säkerställa att din kamera fångar färgsprakande och detaljerade bilder även vid svåra ljusförhållanden.

Autofokus: praktiskt och exakt

Ett autofokussystem måste vara både exakt och blixtsnabbt, samtidigt som det ska underlätta för fotograferingen. DSLR- (med spegelreflex) och DSLM-kameror (utan speglar) använder teknik som skiljer sig i grunden från varandra. Själva spegeln i sig hindrar en DSLR-kamera från en rad funktioner som du kan få med en DSLM-kamera. Med en LUMIX G kan du använda touch-skärmen och peka på en detalj i bilden som du vill att kameran ska fokusera på, denna punkt kan ligga som helst i bildrutan. Med en DSLR har du inte samma frihet, där är du begränsad till specifika autofokuspunkter.

En annan enorm fördel för LUMIX G är den tysta slutarmekaniken. Det gör att du kan använda kameran i tysta miljöer utan att störa. DSLR-kamerans karaktäristiska klick-ljud kan du inte göra något åt – det är den del av den inbyggda mekaniken.

Panasonic_LUMIXG_DSLRvsDSLM_Autofokus_478x250_20150708

Panasonic_LUMIXG_DSLRvsDSLM_Live-View_478x250_20150708

Sökaren: Visar den verkliga bilden

En av de största skillnaderna mellan DSLR och DSLM är sökaren. LUMIX G-kameror är utrustade med en elektronisk sökare som visar realtid, vi kallar detta ”live view”. De visar också 100 % av det objektivet tar in. En liten procent av bilden saknas på en DSLR, vilket bland annat innebär att du bara kan se om fötterna kom med i bild efter att du har tagit den.

En annan skillnad är också att LUMIX G visar dig bilden som den faktiskt kommer att se ut inklusive effekter och exponeringsinställningar – innan bilden ens är tagen. Vid manuell fokus kan du förstora ett utsnitt av bilden i den elektroniska sökaren och finjustera fokus precis som du vill ha den. Och i motsats till DSLR-kameror har den också en sökare som går att använda både för fotografering och videofilmning.

Filmer: biografkvalitet och ändå enkelt

Om du vill filma ett motiv som rör på sig samtidigt som du måste ställa in fokuseringen manuellt kan blu utmanande med en DSLR. Med en LUMIX G å andra sidan blir video med perfekt fokus rena barnleken. Tryck på video-knappen och starta. iA-läget som med intelligent automatik känner av fotosituationen och väljer lämpligt programläge. Ansikten känns igen omedelbart och hamnar automatiskt i fokus.

Och bildkvaliteten påminner om den du upplever på en biograf. Med LUMIX G kan du filma Full HD (50p) eller till och med högupplöst 4K-video.

 

 

Panasonic_LUMIXG_DSLRvsDSLM_Film_478x250_20150708

Utbytbar optik ger flexibilitet

Du kan hitta rätt objektiv för nästan alla fotosituationer och vilken budget som helst. De flesta kameratillverkare har sitt eget fattningssystem för att koppla ihop kamerahuset med objektiven. Men inte alla. När Olympus och Panasonic gemensamt skapade plattformen för de första DSLM-kamerorna valde man den öppna standarden Micro 4/3 som alla tillverkare kan använda. Det är en stor fördel eftersom du med en LUMIX G-kamera inte bara kan använda LUMIX G-optiken utan också MFT-objektiv från Olympus och andra kvalitetstillverkare.

MFT-objektiv är oftast också mer kompakta och har lägre vikt än konventionell optik med motsvarande brännvidd. Om du föredrar att använda annan optik än MFT-objektiven kan du göra det med hjälp av en adapter.

Panasonic_LUMIXG_DSLRvsDSLM_TOFY_selection_478x250_20150708

Din stil? Din kamera?

En annan fördel är att LUMIX DSLM-tekniken utrustar dig för framtiden. Dessutom har du mängder av alternativ. LUMIX G-serien består av modeller för olika typer av fotografering. En kreativ yrkesfotograf som också vill ha möjlighet att filma i 4K-kvalitet får valuta för pengarna. En prylfantast som är ute efter något extra elegant likaså. Här kan du upptäcka vilken systemkamera som passar dig bäst.