Tips & Trix

Tips & Trix ger information om hur du kan få ut det mesta av din LUMIX G kamera.

Lär dig använda 4K-foto

Fram tills nu har du varit beroende av blixtsnabba reflexer, exakt timing och snabb seriebildskapacitet för att lyckas fånga ett visst ögonblick. Men med 4K-foto blir den typen av situationer mycket enklare att hantera.

4K-image-640x223

Du har fyra olika tillgängliga lägen för att fånga en 8 mpixels stillbild som passar din smak eller fotosituation.

 • 4K-foto – välj en ruta från en 4K-video och konvertera den till en 8 mpixels stillbild direkt i kameran.
 • 4K Burst – en serie stillbilder med 30 per sekund från ögonblicket du trycker ner exponeringsknappen och fram tills du släpper upp den igen.
 • 4K Burst S/S (Start/Stop) – tryck ner exponeringsknappen för att starta inspelningen av en bildsekvens i UHD med 30 bilder per sekund och tryck på knappen igen när du vill stoppa.*
 • 4K Pre-Burst – fånga 60 bildrutor under en 2-sekundersperiod. En sekund direkt efter du har tryckt av och en sekund innan du tryckte av.

*Längsta inspelningstid är 29 minuter och 59 sekunder.

Låt oss titta närmare på vilken metod som fungerar för de olika lägena med LUMIX G7 som exempel:

 

4K-foto kan användas om du vill filma UHD-video med möjligheten att kunna plocka ut en stillbild direkt ur videon. I läget ”Motion Picture”, välj MP4 som inspelningsformat och 4K 24p eller 25p som inspelningskvalitet.  Videon kommer att spelas in i MP4-format med 3840×2160 pixlars upplösning och bildförhållande på 16:9 tillsammans med ett AAC ljudspår av hög kvalitet.

4K-image-2 4K-image-3

Innan du börjar filmar i 4K-video gör dina inställningar i menyn för ”Motion Record”.

Ställ in programvredet på något annat än ”Panorama” så kan du börja filma direkt genom att trycka ner den röda ”Video Record”-knappen och du stoppar filmen genom att trycka på samma knapp igen.

4K-image-4

Välj det videoläge som du föredrar

4K-image-5

Tryck på ”Video Record”-knappen för att starta eller stoppa inspelningen

Om du vill ha manuell kontroll över slutartid och bländare medan du spelar in vrider du programväljarratten till ”Manual Video”. I det här läget kan du använda antingen ”Video Record”-knappen eller avtryckaren för att starta och stoppa inspelningen.

När du är klar med inspelningen kan du titta på resultatet och använda uppspelningsknapparna (antingen på matrixratten eller på skärmen) för att bläddra och välja den bildruta du vill spara. Tryck på ”Photo Select”-knappen för att se vilka alternativ du har för att spara bilden som en JPEG.

4K-image-6

Spela upp och stanna på exakt rätt ruta

4K-image-7

Tryck på ”Photo Select”-ikonen och spara

Alla tre 4K-foto Burst-lägena kommer du enkelt åt genom att välja 4K-multipositionen på den vänstra kontrollratten. Vart och ett av de tre lägena kan aktiveras genom att välja ”4K PHOTO” i inspelningsmenyn och sedan välja det alternativ du vill använda.

Du kan välja vilket bildförhållande du vill innan du spelar in, precis som du kan välja vilket P/A/S/M-läge du vill samt alla kreativa effekter förutom Panorama. Elektronisk slutare väljs automatiskt liksom MP4-video som inspelningsformat. Därtill kan du välja hur många bildrutor du vill konvertera och spara ut som 8 mpixels JPEG. RAW-formatet är inte tillgängligt i 4K Burst S/S-läget, då också ljudformatet begränsas.

4K-image-8

Välj 4K-multi på den vänstra kontrollratten

4K-image-9

Välj ett av tre olika alternativ för bildserietagning

4K Burst används för att fånga en actionsekvens som pågår i flera sekunder. Bilderna spelas in från och med att avtryckaren trycks ner och hålls nere och pågår till avtryckaren släpps upp. Längsta inspelningstid är 29 minuter och 59 sekunder.

4K Burst S/S används för att fånga en actionsekvens som håller på längre än bara några sekunder. Exempelvis när ett barn/husdjur gör något roligt eller när en fågel lyfter eller landar på vattnet. Första gången du trycker på knappen startar en inspelning med 30 bilder per sekund och andra gången du trycker stoppas inspelningen. Längsta inspelningstid är 29 minuter och 59 sekunder.

4K Pre-Burst används när du vill fånga bråkdelen av en sekund men vet inte exakt när den kommer att inträffa som till exempel när en bubbla brister eller en delfin gör ett hopp. Rikta kameran mot det ställe där du tror att händelsen kommer att inträffa och tryck på avtryckaren så snart det händer. Oroa dig inte för att du kommer att missa ögonblicket. Kameran kommer inte att missa. Sekunden innan du trycker av och sekunden efter att du har tryckt av kommer att sparas som en bildserie om 60 stillbilder som du kan spela upp och välja exakt den ruta du vill ha.

4K Burst och 4K Pre-Burst har också en smart och intuitiv funktion som gör att du enkelt kommer åt ruta-för-ruta när du spelar upp varje sekvens. Med tre enkla steg hittar du snabbt och enkelt exakt rätt ruta och sparar den som en 8 mpixels JPEG-bild.

4K-image-10

1. Börja med att trycka på 4K-Photo Play-ikonen

4K-image-11

2. Tryck på det lilla uppspelningsfönstret och dra fingret åt sidan

4K-image-12

3. Bläddra för att hitta den perfekta ögonblicksbilden

4K-image-13

4. Välj ”Yes” och spara den valda bilden

4K-image-14

Bilden sparas som en 8 mpixels JPEG-bild

Fler skäl att använda 4K Burst-läget:

 • EXIF metadatataggar – Varje JPEG-bild som sparas ut ur 4K Burst-sekvensen har stöd för EXIF-data, precis som en vanlig stillbild.
 • Tillgängliga bildförhållanden – Kameran går att ställa i bildförhållandena 4:3, 3:2, 16:9 eller 1:1 med en upplösning som motsvarar 8 mpixlar.
 • Enkla inställningar – Kameran ställer automatiskt in de optimala parametrarna för varje tagning – Kvalitet: JPEG Fine, Luminansnivå: 0-255, kontinuerlig AF: PÅ
 • Tillgängliga P/A/S/M-lägen – Manuell exponeringskontroll inklusive slutartid kan ställas in på samma sätt som vid vanlig fotografering.
 • Tyst slutare – Ljudet på slutaren kan stängas av vilket är idealiskt när du fotograferar små barn, djur eller insekter.
 • Snabba seriebilder med kontinuerlig AF – Plötsliga ögonblicksbilder som tidigare var omöjliga att fånga fixar du nu enkelt med AFC och 30 bilder per sekund.

Det var allt. Testa 4K-foto och upptäck vilka fantastiska ögonblicksbilder du nu kan ta.

Intervalltagning (Time Lapse)

Intervalltagning kan skapa nya dimensioner åt din fotografering och gör att du kan fånga små, fina rörelser som annars knappt skulle märkas.

Här följer några tips som hjälper dig att använda din LUMIX-kamera för intervalltagning.

time lapse 1

 1. Bestäm intervallet mellan bilderna baserat på hur snabbt motivet förändras/förflyttar sig. Ju långsammare rörelser, desto längre bildintervall.
 2. Ställ in det totala antalet bilder du vill ta. Det avgör hur länge inspelningen kommer att pågå. Se till att minneskortet har kapacitet att spara hela intervallet.
 3. Beroende på vilka inställningarna är för 1. och 2. kommer sluttiden och inspelningsdatum att visas här.

När du ställer in siffra 2, välj då ett antal som är delbart med 25 så du enklare kan räkna ut hur lång sekvensen kommer att bli när alla bilder är tagna och har konverterats till ett videoklipp. Varje sekund i videon motsvarar 25 stillbilder.

Exemplet som visas ovan kommer att ge en inspelningstid på nästan 42 minuter (250 x 10 ÷ 60) och videon kommer att ta 10 sekunder att spela upp (250 ÷ 25).

Här är några förslag på motiv som blir fantastiska sekvenser från en intervalltagning.

 • Molnformationer
 • Solnedgångar
 • Blomknoppar som slår ut
 • Strand vid tidvatten
 • Tågstation eller flygplats i rusningstid

Ta bättre selfies med hjälp av handsfree-funktionen

Visst är selfien en av 2000-talets stora fototrender men man blir inte särskilt imponerad av resultatet många lägger upp. Hur gör du då för att få till en riktigt bra selfie? Till att börja med kan du lägga undan selfie-pinnen och smartphonen och ta fram en LUMIX GF7.

GF7 är utrustad med tre praktiska selfie-funktioner, så nu kan du och alla andra som vill vara med på bild med dig koncentrera er på att hamna i bildrutan och fånga härliga ögonblick tillsammans.

1. Face Shutter – vrid runt skärmen 180 grader så du kan se den tydligt med objektivet vänt mot dig. Placera kameran på ett stabilt underlag och se till att den står rakt. Lyft din hand och skym ditt ansikte i ca en sekund så kommer bilden sedan att tas automatiskt.

selfie 1

 

2. Buddy Shutter – ställ upp kameran som ovan men välj inställningen ”Buddy Shutter”. Rikta kameran med två eller flera ansikten i bildrutan. När era huvuden kommer närmare varandra tas bilden automatiskt.

selfie 2

 

3. Jump Snap – mer äventyr kräver en smartphone. Aktivera kamerans WiFi-funktion och parkoppla den med din smartphone. Starta Panasonic Image App* och välj ”Jump Snap”. Ställ upp kameran för selfie som tidigare och stoppa din smartphone i fickan. Se till att du är med i bildrutan och HOPPA! Testa tillsammans med vänner men mest av allt – ha kul med alla nya selfie-funktioner!

selfie 3

 

*Panasonic Image App finns till Android och IOS

Ta bättre porträtt

När det kommer till porträtt finns det hundratals stilar att välja mellan. Kamerans porträtt-läge (finns på alla LUMIX G-modeller) är ett bra sätt att börja på, som du ser i bilderna här nedan.

portrait 1

Ett traditionellt porträtt innehåller oftast en suddig bakgrund (bokeh) och för att åstadkomma detta använder porträttläget automatiskt en stor bländaröppning.

För bästa möjliga bokeh kommer här några tips:

 • Gå närmare och minska avståndet mellan kamera och motiv.
 • Öka avståndet mellan motivet och bakgrunden.
 • Om du tänker ta en närbild, använd ett vidvinkelobjektiv som LUMIX H-H014.
 • Om du är längre bort från motivet, använd optik med längre brännvidd som exempelvis teleobjektivet LUMIX H-FS45150.

Om du inte använder porträttläget, se till att välja största möjliga bländaröppning på kamerans objektiv. Ju större bländaröppning, desto kortare blir skärpedjupet. Det ultrasnabba objektivet H-NS043 LEICA DG NOCTICRON 42,5/1,2 är därför perfekt för detta.

Ett annat tips är att välja ögat på personen du vill porträttera som fokuspunkt. Använd ”Pinpoint AF” för att vara säker på att hitta exakt ställe.

Så med motivet i skarpt fokus och en vacker suddig bakgrund har du alla förutsättningar att lyckas med ett vackert porträtt.

Självutlösare

En selfie som du tar med din smartphone är kul, men om du verkligen vill ta ett bra självporträtt på egen hand eller tillsammans med vänner så finns det ingenting bättre än en riktig kamera, ett vidvinkelobjektiv och en självutlösare.

Self timer 1

De flesta kameror har åtminstone två alternativ – 2 eller 10 sekunder.

 • Ställ in på 10 sekunder för fotografier där du själv vill vara med i bild.
 • Ställ kameran på ett stativ och placera den på ett stabilt underlag som exempelvis ett bord.
 • Rikta in kameran med det motiv eller landskap som du vill få med och lämna utrymme för din egen plats. Detta är förstås enklare om du har en vän eller partner att stå bredvid.
 • Tryck ner avtryckaren till hälften för att låta kameran ställa autofokus. Ställ sedan om till manuell fokus.
 • Tryck sedan ner avtryckaren helt för att aktivera timerfunktionen och ta snabbt din plats i bilden.

Läget med 2 sekunders fördröjning är idealiskt när du vill ta bilder med långa slutartider och inte har någon fjärrkontroll tillgänglig. När du använder självutlösaren undviker du skakoskärpa som annars hade kunnat förstöra bilden.

Makrofotografering

Det är otroligt spännande och intressant att ta makrobilder (extrema närbilder) – som ett sätt att se objekt ur en myras perspektiv.

Här är några tips som kan hjälpa dig att få ut mer av makrofotograferingen.

 1. Börja med att träna inomhusteknik på döda objekt som armbandsur, en fjäder, en blomma eller varför inte kryddor? Det hjälper dig att träna ljuskontroll och kameraplacering.
 2. LUMIX H-HS030 är idealisk för detta ändamål och har en närgräns på endast 105 mm.
 3. Använd ett stativ och själv- eller fjärrutlösare eftersom det korta skärpedjupet vid små avstånd annars kan göra det svårt att välja och hålla kvar en fokuspunkt.
 4. När du fotograferar utomhus bör du välja en dag då det inte blåser så mycket eftersom minsta rörelse kan förstöra din bild.
 5. Var uppmärksam att inte lägga en oavsiktlig skuggning över motivet. Använd en reflexskärm för att ljusa upp motiv i skugga – använd inte den inbyggda blixten.
 6. Att fånga flygande insekter kan vara svårt eftersom de sällan är stilla någon längre stund.
 7. Sätt kameran på ett stativ och rikta mot en yta där det är möjligt för insekten att landa. En fjärrutlösare eller WiFi-koppling hjälper dig att styra kameran från avstånd.
 8. Eldflugor kan ibland stanna en längre stund men flyger oftast iväg när du kommer för nära. För sådana insekter behöver du ett makroobjektiv med större brännvidd som till exempel Leica H-ES045 som ger dig möjlighet att ta makrobilder på längre avstånd.

Bättre familjebilder med Face Recognition

family 1

Vi älskar att ta bilder på familj och vänner men lyckas inte alltid få det resultat vi hade önskat. Om personerna i bilden framstår som mörka siluetter kan det bero på att du fotograferade dem mot en ljus bakgrund. Eller så kanske de är suddiga på grund av att kamerans autofokus har låst sig på ett objekt i förgrunden.

Ingen fara – LUMIX G-kamerorna har några ess i rockärmen som kan hjälpa dig att undvika problemen.

 • Det första du ska göra när det är människor med i bilden är att ställa in kamerans fokusläge på ”Face Detection”. Kameran har en programvara som hittar ansikten i bilden och optimerar fokus och exponering för detta direkt i kameran, så att ansikten alltid blir skarpa och korrekt exponerade.
 • Ännu bättre med ”Face Recognition” Genom att förprogrammera upp till sex ansikten i kamerans minne kan den sedan prioritera ett ansikte den känner igen, vilket är speciellt användbart vid gruppbilder.
 • Fokus och exponering optimeras för de igenkända ansiktena, vilket innebär att dina vänner eller familjemedlemmar inte längre försvinner i skuggan av andra.
 • Namn och födelsedagar kan också läggas till i förprogrammeringen och kan visas när du tittar på bilderna i efterhand.
 • Namnen kommer också att visas i sökaren eller skärmen innan du tar bilden, som en bekräftelse på att ansiktena har blivit igenkända av kameran.

Att välja rätt AF-läge

LUMIX G-kamerorna är utrustade med ett blixtsnabbt Contrast AF-system som kan ställas i 5 olika lägen beroende på vilken fotosituation du befinner dig i.

AE läge 1

 

För bästa resultat kan du följa de här exemplen.

1. Face Detection AF – Använd detta läge när du fotograferar människor eller vid gruppfoto. Kamerans programvara känner av ansikten i bild och ställer in exponering, fokus och kontrast och väljer ansiktena som bildens motiv.

AE läge 2

Hattar och halsdukar – eddy.

 

2. AF Tracking – Använd detta läge när du fotograferar motiv som rör sig i bildrutan. Rikta korsmarkeringen på ditt motiv och tryck ner avtryckaren till hälften. Den låsta fokuspunkten kommer att följa med motivet när det rör sig.

AE läge 3

Flodmynningen – Stewart.a.reid.

 

3. Multi Area AF – Använd detta läge för att dela upp bildrutan i 23 fokuszoner (49 zoner för GH4). Multipla fokuspunkter är perfekt när du vill fotografera landskap, arkitektur eller andra motiv där flera objekt ska vara i fokus.

AE läge 4

Tysk morgon – PMD.

 

4. 1-Area AF – Användbar i de flesta fotosituationer där fokus ska vara på en bestämd punkt. Storleken och positionen på fokuseringsområdet kan ändras för att passa exakt för varje fotosituation.

AE läge 5

Juldekoration – marie-ice.

 

5. Pinpoint AF– Använd detta läge för mycket exakt fokusering på ett litet föremål, som till exempel vid: makrobilder, viss naturfotografering och porträtt i närbild (ögonpupill etc).

AE läge 6

Det ensamma fröet – Roy.

 

Fånga stillbilder medan du filmar

Ibland är videon det bästa sättet att fånga en rörelse eller en längre sekvens. Men visste du att du med en LUMIX G-kamera dessutom kan ta stillbilder samtidigt som du filmar?

Innan du påbörjar inspelningen och trycker ner avtryckaren behöver du bara bestämma vilken bildkvalitet du vill använda för stillbilden. För att göra detta går du in på menyn ”Motion Record” och väljer ”Picture Mode”. Du får då möjligheten att välja om kameran ska prioritera rörlig bild eller stillbild.

Om du väljer att prioritera video kommer du att kunna ta upp till 30 stillbilder samtidigt som du spelar in video, men då kommer varje stillbild att vara en 16:9-bild på 2 mpixlar.

Prioritera stillbild för högre upplösning Detta ger upp till 4 stillbilder under pågående videoinspelning. För stillbilderna kan du då välja fritt när du ställer in vilken storlek de ska ha, så länge de har 16:9 bildförhållande.

När inspelningen är slut och bilderna har tagits visas i ”Playback” men bilderna är separerade från videon, så du snabbt kan hitta dem.

Så kom ihåg nästa gång du filmar att du kan testa att trycka på avtryckaren medan du spelar in – du kanske fångar en fantastisk stillbild samtidigt som du spelar in årets bästa filmsekvens.

Stillbildstagning medan du filmar är inte möjlig när du använder Creative Video-läget.

AF-lås (autofokusknapp på baksidan)

Fokusering med AF-låsknappen på baksidan av kameran är en teknik som ofta används av professionella fotografer. Det kan vara mycket användbart när du ska ta flera bilder på ett motiv som är på ett konstant avstånd från kameran.

Det innebär att kameran inte hela tiden behöver justera fokus varje gång du trycker ner avtryckaren. En stor fördel när du fotograferar ett motiv medan andra objekt passerar framför det. Exempelvis en fågel i ett träd där grenar och blad rör sig i förgrunden av bilden. Om du låser autofokus genom att trycka ner avtryckaren till hälften finns risken att autofokusen låser på en gren i stället för fågeln varje gång du tar en bild.

AF lock 1

Genom att använda AF-låset på baksidan kan du låsa autofokusen på ditt motiv och sedan kan du koncentrera dig på att fånga exponeringen i exakt rätt ögonblick.

AF lock 2

Här är några tips som kan hjälpa dig att använda AF-låset:

 1. Välj en kamera som har en speciell AF Lock-knapp eller använd en av funktionsknapparna (Fn) att kontrollera AF-låset.
 2. Ställ in ”AF Lock” eller ”AF Lock Hold” i läge ”On” i menyn för ”Custom Set-up”.
 3. Du märker när AF-låset har låst sig korrekt på ett motiv när ”AFL” och en grön fokusindikator syns i sökaren eller på skärmen.
 4. Fokuseringsavståndet kommer sedan att vara oförändrat oavsett hur många gånger du trycker på avtryckaren. För att återgå till normalt läge och autofokus vid halva avtryckaren trycker du bara på AF-låsknappen igen.